Thursday 16 September 2010

It all started with Nasi Mandy...

It was just few days after Ramadhan. A long lost friend from ITM days asked me the recipe of Mandy Rice of Yamen...then my mind just couldn't stop. I just can't help myself...it was like a waterfall...it was all over before I can even stop myself. So, bear with me...


Nasi Mandi adalah makanan kegemaran Arab Hadralmaut di Yamen atau pun Arab di Arab Saudi. Sebelum buat nasi ni kena buat dulu dia punya Mandy Spices untuk diperap pada ayam atau pada daging kambing untuk dibakar atau dipanggang.

Bahan-bahan untuk Mandy Spices:

2 sudu besar biji halus dalam buah pelaga - siatkan kulit buah pelaga dan ambil isi biji dalam lingkungan 9- 11 biji buah pelaga

2 sudu besar bunga cengkih

2 sudu teh biji lada hitam

1 biji buah pala (parut halus dulu sampai habis)

1 sudu besar serbuk halia

4 helai daun salam yang dikeringkan (bay leaves)

(semua bahan ni dimasukkan ke dalam kisar kopi kering blender tu dan kisar sampai halus).

Bahan untuk Nasi Mandi:

Jika untuk makan bagi 3 orang guna 2 cawan beras basmathi dan 3 1/2 cawan air atau air stock ayam, tapi jika family besar dalam 8 orang, guna 6 cawan beras dan antara 7 1/2 cawan atau 8 cawan air. Kena pandai adjust...jangan sekali lebih air..nasi tak sedap nanti benyek.

2 sudu besar minyak sapi dan campur sikit dgn 1 sudu besar minyak masak

1 1/2 setengah biji bawang besar saiz besar - finely chopped

2 biji tomota saiz kecil buang biji dan jugak finely chopped

4 biji buah pelaga - tapi kali ni tak payah buang biji

6 kuntum bunga cengkih

12 biji lada hitam

*Air kalau 6 cawan beras guna dalam 7 1/2 atau 8 cawan air atau stok ayam tapi kalau 5 cawan beras guna dalam 6 1/2 atau 7 cawan air. In my case, kalau nak lebih ngam...air panas mendidih sediakan dulu kat tepi dan campurlah dua biji stok knor ayam atau stok ayam maggi siap-siap.

Cara membuatnya: Basuhlah beras bersih2 tapi make sure jgn over supaya beras tak patah dan bila masak nanti jadi panjang2 dan gebu. Kalau guna beras lain memang tak elok menjadi, jadi nak authentic guna beras basmathi. bila dah basuh sedang elok tu toskan dalam penapis sampai kering dalam 30- 45 minit. ketepikan.

2. Panaskan minyak + minyak sapi dalam periuk yang ada penutup. bila minyak panas masukkan dulu buah pelaga, bunga cengkih dan lada hitam dan tumis sampai naik sikit bau. bila bau naik sikit masukkan chopped onion tu dan goreng sampai layu warna kuning keemasan. bila sampai peringkat tu, masukkan beras dan balik-balikkan supaya minyak dan bahan tumisan rata dik beras. Nampaknya berasa dah mula gebu jernih sikit baru masukkan air mendidih yang sudah siap disukat atau air stok ayam.

3. Kacau elok jangan kasar-kasar takut beras patah...sedang baru sikit air susut dan beras nyerap air masukkan chopped tomato dan gaul serta adjust sikitlah dgn garam untuk rasa atau adjust siap2 masa buat air stok ayam sebelumnya. bila campur aje tomato cincang tuh teruslah adjust api supaya api kecil. tutuplah periuk rapat2...kalau boleh guna aluniminum foil tu kat atas periuk dan baru tutup dgn tudung periuk. biar masak atas api kecil dalam 20 minit...make sure jangan berkerak. rugi babe. bila dah siap taburlah sikit dgn daun ketumbar.

Cara membuat daging atau ayam panggang mandi:

Bagi keluarga yang besar dalam 7-8 ahli keluarga, gunalah ayam dalam 2 1/2 ekor atau 3 ekorlah sedang elok kot. Ayam tu keratlah 4...bersihkan dalam buang mana yang patut tapi jgn buang kulitnya. Toskan make sure ayam tak basah bila u apply the spices. Spices yang u dah kisar halus tu jgn habiskan semua. yang lebih simpan dalam botol kedap udara dan boleh guna 2-3 kali lagi. Bila u dah sapu spices tu pada ayam atau daging kambing berkenaan jgn lupa sapu dan tepek banyak-banyak minyak sapi atas sapuan spices tadi dan perap dalam 2-3 jam sebelum bakar dalam over lebih kurang 1-2 jam sampailah cik ayam masak atau daging kambing berkenaan sampailah masak (well done bukan jenis merah-merah ada darah lagi macam mat sallleh masak tuh)

Enak juga dimakan nasi mandi dengan kuah gulai arab....tu resepi lain atau makan je dgn yogurt (yogurt yang original bukan ada perasa straberry ke peach ke). he he he...yogurt tu campur dgn cincangan daun pudina, daun pasli, daun ketumbar, bawang besar, garam, serta perahan jus limau nipis atau lemon..

Tapi kalau my hubby dia akan suruh i buat air asam sambal belacan yang dibubuh hirisan nipis bawang besar serta tomato di dalamnya. Ini versi Melayu punya. Selamat mencuba....

No comments:

About Me

My photo
I have so many interests. I love reading, I love compiling old Malay recipes and experimenting them through cooking. I adore my baby and I love spending time with my other half despite I see him everyday. I love humming because I strongly believe it is good for my soul. I feel so complete when I gave birth to my baby boy. I am blessed and so fortunate to be given a chance to be a mother, a daughter, a wife and a sister to somebody. Despite losing my individual identity when I agreed to say 'I do', Never in seconds ever I doubt, begrudged or regrets having all that. Will always love my mum and my dad till I die.