Thursday 16 September 2010

resepi gulai ayam ala arab daaa...

by Munaarfah Abu Bakar on Sunday, 15 August 2010 at 13:07

This is another dish that u should eat with Mandy rice. Sang suami sukalah makan ni sama ada dgn nasi Mandy ataupun dgn nasi Maqlubah. Ala-ala Pak Arab gitu. he he he...anyway, kalau nak cuba apa salahnya. Resepi bukan milik kita, ilmu jugak bukan milik kita sorang- semua ilmu adalah milik Allah SWT. Air tangan orang masing-masing rasa lain. Tak bawak mati ke kubur untuk sorang diri tapi ilmu yang dikongsi bersama adalah pelaburan amal jariah ..insyaAllah.

Bahan-bahan:

1 ekor ayam atau 1/2 kilogram daging kambing yang bertulang. basuh dan toskan kering2 biar buang air darah tu supaya tak hanyir

2 biji bawang besar dicincang halus

6-8 ulas bawang puteh dan 2-3 inci halia dikisar halus atau boleh guna 2 sudu besar serbuk halia

4 biji tomato dicincang halus dan buang bijinya

2 biji kentang dibuang kulit dan potong empat

2 biji carrot dibuang kulit dan potong tebal-tebal membulat

secekak daun ketumbar dan daun pudina

2 sudu tomato puree

1 tin pasata atau kalau takda guna air stok ayam tu sudahlah

2 sudu besar rempah beryani + 1 sudu besar rempah kari daging lepas tu bancuh dgn air jadikan pes

Cara membuatnya:

Panaskan minyak dalam periuk. Bila dah panas, tumis bawang besar sampai layu dan warna kuning keemasan. lepastu masukkan bwg puteh dan halia dan tumis sehingga garing. Bila garing baru masuk tomato dan kacau lagi biar sampai garing. Bila bahan tu garing masukkan pes beriani dan rempah tadi dan kecilkan api. Pasti bahan ni betul ditumis sampai garing dan bukan hangus. Bila dah garing baru masukkan ayam atau daging kambing. Gaul elok biar daging separuh masak baru masukkan sikit air. Adjust dgn tomato puree atau kalau ada pasata tu takyah guna tomato puree tuh. masukkan carrot dan kentang. biarkan mereneh sampai daging empuk dan sayur pun empuk juga. Adjust dgn sikit gula dan garam...ikut cita rasa. Sementara tu basuh dan toskan kering2 daun ketumbar dan daun pudina. Potong halus2 dan sebelum api dimatikan taburkan dua jenis daun ni di dalam periuk lauk dan kacau rata.

Siap...selamat mencuba....

No comments:

About Me

My photo
I have so many interests. I love reading, I love compiling old Malay recipes and experimenting them through cooking. I adore my baby and I love spending time with my other half despite I see him everyday. I love humming because I strongly believe it is good for my soul. I feel so complete when I gave birth to my baby boy. I am blessed and so fortunate to be given a chance to be a mother, a daughter, a wife and a sister to somebody. Despite losing my individual identity when I agreed to say 'I do', Never in seconds ever I doubt, begrudged or regrets having all that. Will always love my mum and my dad till I die.